петак, 03. март 2017.

Vrata života


By on 01:18

Ming men - vrata života

Čovek je toplokrvno biće i prisustvo topline u nama označava prisustvo života. Fizičko telo, samo po sebi, pripada elementu zemlje i njegov je kvalitet suvo i hladno (yin), dok životna energija pripada elementu vatre (yang). Da li smo se ikada zapitali gde počiva iskra života u nama?

Tradicionalna kineska medicina kaže da su bubrezi centar životne energije (Qi). Oni su temelj yina i yanga, odnosno bubrezi su yin, a između njih je Ming Men  ili "vrata života", nazvana još i "ministarski plamen", koji je po prirodi yang. Kada bi se ugasila ministarska vatra, ugasio bi se život.

Bubrezi se smatraju korenom prenatalnog života (Jing) i kroz njih teče genetska veza, tu su skladištene sve informacije o našim precima i u njima je formulisana naša konstitucija, vitalnost, rast, polna zrelost, plodnost i sl. Nasledna esencija se stvara u trenutku začeća, spajanjem očeve i majčine esencije.

Način na koji gori ministarski plamen, određuje nivo i kvalitet životne energije. Bubrezi su koren prenatalnog života, dok su želudac i slezina koren postnatalnog života. U želucu nastaje probavna vatra od čije funkcije zavisi naše zdravlje i vitalnost. Želudac i opšte treća čakra se naziva  peć ili kotao koja zagreva telo. Ako je vatra života jaka, i probava će biti dobra, ako je slaba, probava će biti spora, hrana se ne razgrađuje pravilno, zbog čega krv postaje manjkava i slaba, javlja se nadutost, dijareja i drugi simptomi koji ukazuju na ovaj poremećaj. Ovde posebno negativno utiče uzimanje hladnih i zaleđenih namirnica i napitaka, prebrzo konzimiranje i gutanje nesažvakane hrane, u žurbi, nervozno, stojeći ili za vreme rada, prilikom čitanja novina, gledanja televizije i sl.   Možemo uzimati najzdraviju hranu a da od nje nemamo koristi, ako jedemo dok smo pod stresom, depresijom ili strahom.

Pitanje je, zašto najviše jedemo kada smo depresivni? Depresija i hladnoća su u uzročno-posledičnoj vezi. Depresija je znak gubitka životne vatre,  potreba  za hranom je automatska reakcija depresivnog, ohlađenog organizma koji treba životnu energiju. S druge strane, bubrezi su izuzetno osetljivi na strah i hladnoću. Kineska metafizika kaže da bubrezi pripadaju elementu vode, strana sveta sever, godišnje doba zima, boja crna ili tamno-plava. Kada osećamo strah ili opasnost, nadbubrežna žlezda reaguje lučenjem hormona stresa i pokretanjem mehanizma "bori se ili beži", gde dolazi do stezanja krvnih sudova i otežanog protoka energije. Stalna napetost, strahovi  i stres dovode do prenaglašene aktivnosti elementa vode koji u ciklusu elemenata zagušuje i kontroliše element vatre, što rezultira padom životne energije, radosti i entuzijazma. Prenaglašenost i neuravnoteženost elementa vode "troši" i crpi energiju bubrega  i dovodi do sledećih poremećaja:

- opadanje kose ili preterano masna (vlažna) kosa, loš kvalitet kose, prerano seda kosa
- problemi sa mokraćnim mehurom ili reproduktivnim sistemom,
- hladni ekstremiteti i averzija prema hladnoći,
- nedostatak seksualne želje,
- neuravnotežen seksualni život, što podrazumeva preteranu seksualnu aktivnost ili dugoročnu apstinenciju, svaka izloženost krajnostima narušava ravnotežu,
- često ili nekontrolisano mokrenje,
- problemi sa sluhom i ušima,
- slaba volja i pokretljivost,  strah i nesigurnost, stalno "podignuti" zidovi i mehanizmi odbrane, zabrinutost i nedostatak opuštenosti u životu.

Neuravnotežen i naglašen element vode naglašava princip "hladno" (zima, tama, stagnacija, kratkoća dana i svetla), što naginje ka zamrzavanju na finansijskom i drugim energetskim nivoima, jer strah i nesigurnost umanjuju mogućnost davanja i uspostavljanje energetskih tokova. S obzirom da je osnovna funkcija bubrega pročišćavanje krvi, jasno je da se taj posao ne može obavljati kako treba, sve dok ne prestanemo blokirati vlastiti organizam.

Da bi se element vode doveo u ravnotežu, primenjuje se princip "toplo", počev od usvajanja mentalnih navika pozitivnog i optimističnog stava prema životu, zatim kroz princip ishrane uvođenjem namirnica koje zagrevaju kao što su začini biber, đumbir, cimet i sl, utopljavanje i  masaža donjeg dela leđa (područje oko bubrega), verovatno nam je jasno zbog čega su naše majke toliko insistirale na nošenju potkošulje i pokrivanju golih leđa. Mogu se takođe primeniti tople boje kod odevanja ili uređenja enterijera, kao što su crvena, narandžasta, žuta, sa posebnim naglaskom na prirodne materijale koji greju, kao što je prirodna vuna, izbegavati severni sektor doma, crnu, sivu i druge tamne boje. Izbegavati hladne napitke i hranu, za podsticanje probavne vatre, u jutarnjim satima konzumirati toplu vodu pomešanu sa  limunom ili kurkumom.

Želučana kiselina koja fizički vari hranu, jeste  solna ili hlorovodična kiselina (HCl) koja, ako je ima dovoljno, lako uništava sve patogene mikroorganizme iz hrane koju konzumiramo, ali što su veće količine unesene hrane, manja je sposobnost želudačne kiseline da je preradi i tako, kod prejedanja, jedan deo bakterija iz hrane ostaje neuništen, zbog čega je mnogo zdravije konzumirati manje obroke nekoliko puta, nego odjednom veću količinu hrane.  Posledica slabe želudačne kiseline može biti neometano razmnožavanje bakterija, dijareja, žgaravica, gastritis, pretilost, kao i povišen hkolesterol i trigliceridi u krvi. Uzroci smanjenja želudačane kiseline mogu biti stres, konzumiranje štetne hrane i pića, alkohola, duvana, antibiotika, kao i lekova (antacida) koji se propisuju osobama koje pate od "kiseline" u želucu, koji zapravo blokiraju želučanu kiselinu i tako uklanjaju neugodne simptome ovog poremećaja, ali mogu trajno destabilizovati organizam. Možda nismo svesni kolika je važnost hlorovodične kiseline u želucu i koliko bismo trebali podstaći njenu proizvodnju ukoliko je nema dovoljno. Tu dosta pomaže magnezijum hlorid koji se može nabaviti u apotekama i veoma je jeftin, on podstiče i ubrzava probavu a time i pražnjenje creva, odnosno proces eliminacije toksina iz organizma. Detoksikacija magnezijum hloridom se može vršiti i putem kože, kupanjem u ovoj otopini. Takođe, protiv infekcija se možemo boriti i konzumiranjem raznih začina kao što su čili, beli luk, karanfilić, đumbir, ren i dr., jer je najvažnije da se stalno vrši detoksikacija organizma i odstranjuju otrovi koje svakodnevno unosimo. Važno je napomenuti da su i farmaceutski lekovi toksični isto kao što i naše misli mogu biti toksične. I ne samo misli, zaista i putem vida i sluha možemo unositi toksične informacije.

Ono što će najbolje oživeti plamen života jeste fizička aktivnost, kretanje i boravak na svežem zraku. Element vatre se održava i podstiče elementom vazduha. Činjenica je da vatra bez kiseonika ne može goreti i gasi se kada prestane dotok kiseonika. Tako i naša vatra života biva ugašena bez njega. Disanje je elementarna funkcija koja nas održava u životu, prenosom kiseonika iz vazduha u ćelije. Zdrava ćelija opstaje samo pod uslovom da dobija kiseonik, ćelije tumora opstaju i bez kiseonika, prelazeći na anaerobni sistem disanja,  zbog čega postaju pogodne za razvoj patogenih mikroorganizama. I što je takođe važno, kretanje podstiče eliminaciju toksina, posebno ako se pri tome znojimo, jer je koža najveći organ kroz koji upijamo kiseonik i oslobađamo se toksina. Pasivnost i sedenje zadržavaju toksine u telu i doprinose da se osećamo depresivno, beživotno, umorno, budimo se umorniji nego što smo pošli na spavanje i nikada nam nije dosta sna, a to je sve znak da smo zatrovani, da nam je vatra života slaba i da bismo trebali nešto preduzeti da je oživimo i osećamo se bolje.  


http://duhovni-razvoj.blogspot.rs/