среда, 30. септембар 2015.

Lečenje grožđem i vinom



Mnoge kulture smatraju grožđe “kraljem voća”. 
Ove malecke bobice riznica su mnogobrojnih zdravstveno korisnih fitonutrijenata, kao što su antioksidansi, vitamini i minerali. 
Ne čudi zašto ih mnogi redovito uključuju u prehranu, bilo u obliku svježeg voća, grožđica, soka ili kao sastojak salata.
Grožđe su okrugle bobice koje rastu u grozdovima na višegodišnjim listopadnim drvenastim lozama roda Vitis. 
Porijeklom je iz Europe i Sredozemlja, ali se danas uzgaja diljem svijeta.
Boja bobica potječe od polifenolnih pigmenata. 
Crvene ili ljubičaste bobice bogate su antocijaninima, dok bijelo-zelene bobice sadrže više tanina ikatehina
Ovi antioksidativni spojevi su gusto koncentrirani u koži i sjemenkama.


Riznica dragocenih nutrijenata


Grožđe je bogat izvor minerala mikronutrijenata poput bakra, željeza i mangana. 
Željezo je posebno koncentrirano u grožđicama. 100 g grožđica sadrži 10% dnevne preporučene doze željeza.
100 g svježeg grožđa sadrži oko 191 mg korisnog elektrolita, kalija.
Svježe je grožđe dobar izvor vitamina C, A, K, B6, B2 i B1.
100 g svježeg grožđa sadrži samo 69 kalorija zbog toga je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma.
Grožđe je bogato polifenolnim fitokemijskim spojem resveratrolom
Snažni antioksidans resveratrol štiti od:
  • raka debelog crijeva i prostate
  • koronarne srčane bolesti
  • degenerativnih živčanih bolesti
  • Alzheimerove bolesti
  • virusnih i gljivičnih infekcija

Resveratrol smanjuje rizik od moždanog udara tako što mijenja molekularne mehanizme unutar krvnih žila. 
To postiže jačanjem otpornosti krvnih žila na oštećenja i povećanom proizvodnjom dušikovog oksida, koji opušta krvne žile. 
Antocijanini su druga skupina polifenolnih antioksidansa koji su obilno prisutni u crvenom grožđu.
Utvrđeno je da ove fitokemikalije imaju:
  • antialergijsko
  • protuupalno
  • antimikrobno
  • antikarcinogeno djelovanje

Katehini u bijelim i zelenim sortama posjeduju jednake zaštitne funkcije.
Grožđe ima relativno nizak glikemijski indeks, te zbog toga manje količine grožđa smiju konzumirati i dijabetičari.


Blagodati vina


Vino je najpopularniji prehrambeni proizvod od grožđa. 
Medicinska su istraživanja utvrdila da umjereno konzumiranje vina može biti povoljno po zdravlje.
Istraživanja su pokazala da vino, posebice crno, može:
  • smanjiti rizik od srčanih bolesti
  • pružiti zaštitu od moždanog udara
  • spriječiti rak gušterače
  • suzbiti potencijalno kobne bakterije poput e.coli, salmonele i listerije


Crno vino štiti srce


Odavna se zna da crno vino može biti dobro za srce. 
Jedan od poznatih sastojaka crnog vina je resveratrol, snažan antioksidans iz kožice grožđa. 
U laboratorijskim je istraživanjima utvrđeno da ovaj sastojak posjeduje antikancerogena i protuupalna svojstva te sprečava zgrušavanje.
Još je veća važnost antioksidansa polifenola - kemijskih spojeva iz kožice i sjemenki, koji štite membrane stanica.
Procijanidini u crnom vinu smanjuju krvni tlak i kolesterol te štite od stvrdnuća arterija.
Nedavna danska studija zaključila je da ljudi koji piju do dvije i pol boce crvenog vina tjedno - otprilike dvije čaše dnevno - imaju manji rizik od prerane smrti.
Resveratrol i polifenole iz crnog vina možete uzimati i u obliku dodataka prehrani.


Belo vino čuva kosti i zglobove


Iako ga prati nešto slabiji ugled, i bijelo vino pruža niz zdravstvenih blagodati. 
Ono sadrži kalij, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i spriječiti stvaranje molekula koje mogu oštetiti tkivo pluća.
Znanstvenici s Milanskog sveučilišta vjeruju da tirosol i kafeična kiselina iz bijelog vina mogu spriječiti reumatoidni artritis i osteoporozu.
Istraživanje talijanskih i američkih znanstvenika otkrilo je da konzumacija bijelog vina štiti od srčanog udara.   
Bijelo se vino preporučuje onima koji pate od migrene, jer ima nisku razinu tiramina - spoja koji izaziva glavobolju, za razliku od mnogih crnih i crvenih vina.


Upotreba grožđa


Potražite grožđe koje je svježe, glatko, bez površinskih bora i oštećenja. 
Bobice moraju biti dobro pričvršćene za zelenu stabljiku zdravog izgleda. 
Budući da se grožđe može brzo pokvariti i fermentirati na sobnoj temperaturi, ono bi uvijek trebalo biti pohranjeno u hladnjaku. 
Prije jela operite cijeli grozd u hladnoj vodi kako biste uklonili ostatke pesticida i prljavštine.
Dodajte bobice voćnim ili povrtnim salatama s marelicom, breskvom, kruškom, jabukom, ribizlom ili ananasom. 
Grožđice možete upotrebiti u izradi raznovrsnih slastica, smoothieja, kolača, muffina i pudinga. 
U svrhu prevencije i liječenja preporučuje se konzumirati dnevno 1-2 grozda svježeg grožđa, ili 1-2 čaše vina. 
Sve korisne nutrijente iz grožđa možete pronaći i u obliku dodataka prehrani.
http://alternativa-za-vas.com/

уторак, 29. септембар 2015.

Grčko seme povećava grudi i smanjuje težinu!


ŽENSKE GRUDI PRIRODNO RASTU OD OVE BILJKE
Piskavica ili grčko seme (eng. Fenugreek) je upravo ta biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma.
Seme je to koje prirodno povećava grudi i smanjuje težinu! Mada zvuči neverovatno, piskavica može ženama da poveća grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utiče na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu, pišeAtraktiva.net.
Osim za lepotu, dobra je i za dojilje jer podstiče proizvodnju mleka, umiruje dojenče, snabdeva ih gvožđem i pomaže im u dobijanju na težini.
RECEPT: Dve kašičice semenki stavite u 2 dl hladne vode. Zakuvajte, pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno mešanje. Pijte lagano, u malim gutljajima.
Seme možete kuvati u kašu ili samleti u prah (samleveno u prah je delotvornije). Uzimajte pola kašičice dva puta dnevno za poboljšanje probave. U svrhu laksativa, pola do jedne male kašičice sveže samlevenih semenki razmutite u 2,5 dcl vode i pijte jednom do tri puta dnevno.
Ovo seme takođe smanjuje tegobe PMS-a. Zbog delovanja na matericu konzumirajte je par dana pre porođaja, jer podstiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.
Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača polnu moć i leči mnoge polne probleme.
Još je prorok Muhamed rekao za maleno seme piskavice: "Da znate vrednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu."
To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja datira još iz doba starih Egipćana i Hipokrata.
U lečenju i ishrani se koristi njeno seme, koje je neizbežan sastojak karija i drugih začinskih mešavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku. Ovo seme koriste zbog alergija, visokog pritiska, regulisanja šećera u krvi, izbacivanja sekreta iz pluća i sinusa, stimulacije metabolizma itd. Međutim, ukus ove biljke je izrazito gorak i opor, pa se na njega treba navići.
Tinkture Dr. Ričarda Šulca