уторак, 21. јануар 2014.

Organi imaju svoje emocije


Ako primeti da ima tanušan glas, lekaru je jasno da je pacijentu energija pluća na niskom nivou. Crvene oči mu ukazuju na vatru iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i energije slezine. Ako žena ne može da ostane u drugom stanju, procenjuje se energija levog i desnog bubrega.
Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac briga. Svaki organ ima i svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski lekari, imaju i svoj energetski pravac.
Energija se naziva či i zavisi od krvi, pa lekari kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

ISHRANA, TEZINA, TOKSINI, SUPLEMENTI


Ishrana

Pravilna ishrana relativno zdravih pojedinaca podrazumeva sprovođenje takozvane low carb dijete što znači da se ugljeni hidrati (CHO) koriste u što manjoj meri. Najbolje je održavati unos između 50g < CHO < 100g po danu i ne treba silaziti ispod 50g CHO dnevno osim eventualno u kratkim periodima (very low carb ili zero carb). Vlakna se ne računaju. Srazmere radi, 1 mala kašičica ima oko 4g šećera, parče hleba ima oko 20g CHO, čaša Koka Kole oko 30g visoko rafinisanog šećera. Životinjske masti su osnova ishrane a proteine generalno treba jesti uz svaki obrok.  

Ne treba gladovati, osim možda ponekad kada nismo u stanju da nađemo dobar obrok jer je bolje ne jesti ništa nego jesti junk food. Gladovanje nije dobar način gubljenja težine i vodi ka yo-yo efektu i povrh svega nije održivo na duge staze. Nešto je u trenutnom stilu života dovelo do postojećih problema tako da je ove nemoguće rešiti bez izolacije ovih uticaja i adekvatne promene ponašanja zauvek.

среда, 08. јануар 2014.

MSM - mineral mladosti i lepoteJedan od najvažnijih nutrijenata u našem telu je biološki aktivan sumpor. Zbog uvelike osiromašenog tla na kojem rastu biljke te zbog povećane konzumacije ind. procesirane hrane, bez obzira da li održavali zdrave prehrambene navike ili ne, većini u prehrani i organizmu kronično nedostaje ovog važnog minerala. On omogućuje i podupire normalnu funkciju gotovo svih tkiva u tijelu. Kako starimo hrana osiromašena vitalnim hranjivim tvarima, nedostatak sumpora i nakupine lošeg kalcija u tijelu stvaraju pojavu ukočenosti, doprinose sveopćem manjku fleksibilnosti i stvaranju upalnih artritičnih stanja te generalno doprinose bržem starenju našeg tijela.

Šta je MSM?
MSM (Methylsulfonylmethane) je vrsta organskog sumpora prirodno prisutnog u svakom živom biću. Nalazi se i u voću, povrću i žitaricama - poput npr. Aloe Vere, spiruline, maca praha, češnjaka, luka, rotkvica, bundevinih sjemenki, kelja, brokule, kupusa itd. 
Ovaj oblik sumpora bijele je boje i blago gorkastog okusa. Nema veze sa sulfitima, koji su žute boje i jaki su iritanti. Osim što je odličan izvor biološki raspoloživog sumpora, MSM je (kao što i samo ime upućuje) darovatelj metilne grupe koja predstavlja ključnu kariku u procesu čišćenja jetre i dovođenja hormona u ravnotežu.