уторак, 31. децембар 2013.

LJUBOSKOP - Počnimo ljubav ispočetka


Koliko puta smo želeli čuti pohvalu od roditelja, ili nekih drugih ljudi? Koliko puta smo hteli čuti ono: “Bravo, super si”… Nismo čuli! Verovatno smo svi hiljadu puta očekivali nešto što se nije desilo. Onda iz tog očekivanja klijalo je uverenje: ”To meni ne pripada, nisam dovoljno dobar, to je nemoguće!”
Dolazi vreme u kome je sve moguće! Svaka želja koja je satkana od osećaja jednote sa njom samom će brže ugledati svet nego što možete zamisliti. ”Moć očekivanog” je snažno postavljena na nebu. Počnite očekivati lepe i dobre događaje, počnite očekivati od sebe.
Lunacija, mlad Mesec, sinonim je rađanja, sinonim novih stvari. Ona u sebi nosi povezivanje dve suprotnosti. Znak Jarca je sinonim za nešto staro, a rađanje je sinonim za nešto novo. Astrološki simboli povezuju ova dva pojma kao dve suprotnosti koje žude jedna za drugom. Rađanje, novo, prvo, je predstavljeno znakom Ovna, a njime vlada planeta Mars, koja je egzaltirana u znaku Jarca. Ovo je rađanje nas samih. Od onih starih usvojenih uverenja, rigidnih stavova, vreme je da porodimo sebe nove!
U samoj lunaciji imamo sve potrebne učesnike : Sunce i Mesec (svesno i podsvesno), Pluton (koren) koji nosi snagu, ne promene već suštinske transformacije – koji je u egzaktnom kvadratu sa Marsom što je slika upravo reza, porođaja, bola koji prati svu ovu transformaciju. Tu je i Merkur (Hermes Trismegistos) svemogući, koji će dati mudrost i strpljenje u narednom periodu. Sa njim je i Venera, koja samim svojim postojanjem može dati smisao i suptilnost celom dešavanju. Potrebno je samo trenutak zastati pre nego izgovorimo nešto oštro i nepromišljeno i dobićemo drugi tok misli.

Jarčevima će ova godina doneti mogućnosti suštinskih transformacija. Kako godina kreće upravo sa lunacijom u znaku Jarca, oni će nam predstaviti način na koji možemo dosegnuti svoj novi cilj. Novi početak će biti iz modeliranja starih, već postojećih navika. Jarčevi inače važe za vrlo ambiciozne ljude sa konkretnim ciljem. Sve do prve nedelje marta Venera će boraviti u znaku Jarca, pa će smekšati konzervativne Jarčeve. Zanimljivost ove godine će biti u još jednom događaju egzotična. Venera u svom retrogradnom hodu će ući u zagrljaj sa Suncem, 11. januara. Ljubav je Jarčevima u ovoj godini najambiciozniji plan. Samoostvarenje će se tražiti kroz ljubavne veze, društvene aktivnosti, lepotu i umetnost. Zadnji dan maja Venera će ući Jarčevima u prirodno 5. polje ljubavi – u znak Bika. Ova energija radosti, čulnosti može prerasti u konflikt. Ne bi bilo lepo tražiti krivca za neuspeh u nekom drugom. Možda u Jarčevima vaskrsne, oživi onaj stari osećaj “mere”. Sputanost je ta koja će blokirati protok emocija. Sredinom jula će Venera ušetati u 7. polje Jarčevima u znak Raka, invociraće potrebu za formalnim partnerskim odnosima. Do kraja jula doći će do značajnih promena baš u ovoj oblasti. Neki zaokruženi odnosi (karmički dovršeni) će se u toku leta i formalno završiti. Vladar Jarčeva, Saturn će od 21. jula krenuti u svoj direktni hod i dati mogućnost za jasnije sagledavanje vremena ispred. Potpuna promena atmosfere će doći u periodu zadnje nedelje decembra kada će Saturn promeniti znak i ući u Strelca (privremeno, jer će se ponovo vratiti u Škorpiona sredinom juna 2015). Boravak Saturna u vatrenom Strelcu (a preko dispozitora u vatrenom Lavu) doneće otopljavanje davno zaleđenih emocija. Naredni period će biti vreme prilagođavanja.
Vodolije će u Novu godinu ući sa lunacijom ili novim početkom u 12. polju. Potreba za slobodom, često je neprimereno shvaćena kao odbacivanje odgovornosti. Ova potreba za slobodom se najteže ispoljava u ljubavnim, partnerskim odnosima. Venera će u prvoj nedelji marta ušetati u znak Vodolije i doneti podeljen osećaj ljubavi. Stariji pripadnici znaka Vodolije će ozbiljno ući u završavanje (prekid) partnerskih odnosa. Mlađi pripadnici znaka Vodolije će se osmeliti za potpuno nove ljubavi. Krajem juna meseca Venera će ući u Vodolijansko polje ljubavi i ponudiće mogućnost za nekakve razgovore i pomirenja sa starim partnerima. Merkur, vladar Vodolijanskog 5. polja, će od 1.jula krenuti u svoj direktni hod i dati mogućnost za putovanja sa partnerom kao gest pomirenja. Veoma povoljan period za ljubav je baš prva nedelja jula. Vodolijansko promenjivo raspoloženje ima tendenciju da se nastavi i u toku cele godine. Prva nedelja avgusta može doneti tu nepresušnu potrebu traganja za novim originalnim izazovima. Ta promena od intenzivne zainteresovanosti do potpune promene stava prema partneru će kuliminirati na početku oktobra meseca kada će Merkur – vladar 5. polja (ljubavi) ponovo biti retrogradan. Dodatnu energiju Vodolije će dobiti u prvoj nedelji decembra kada Mars uđe u znak Vodolije. Nema smisla “vatrirati” niti ulaziti u tajnu vezu. Vreme je za emotivno odrastanje.
Ribe će svoju “Novu godinu” dočekati egzaltirane u svakom pogledu. Na prvi utisak se može učiniti da su nezainteresovane ili u opoziciji sa rađanjem novih stvari, događaja, okolnosti. Naprotiv duboko su zainteresovani pripadnici znaka Riba za promene, ali na malo suptilniji i finiji način. Mir je najuzvišeniji osećaj Riba i predstavlja im veoma važan Uvid. To je suštinska potreba koja ih preplavljuje i ne može se opisati rečima, te otuda često izvire nesporazum i nerazumevanje. Venera će u prvoj nedelji aprila ući u znak Riba. Vreme potpune harmonije, kreativnosti može biti narušeno sredinom aprila kada nesporazum može dobiti drugu dimenziju. Kardinalni krst koji će biti na nebu baš u tom periodu nosiće jedan deo svoje fizičke manifestacije upravo kroz Riblje 5. polje. Ovo nije povoljan period za začeće ili može doneti probleme oko trudnoće. Ovo je period potpuno novog izranjanja, apsolutno novih početaka. Riblji partneri su pod vladavinom planete Merkur koja će u toku ove godine imati tri puta retrogradnost u vodenim znacima. U ovim periodima (prva nedelja februara, prva nedelja juna i prva nedelja oktobra) može doneti mogučnost dobre konekcije na emotivnom nivou kroz intuiciju. Ovo će biti veoma naglašeno za starije pripadnike znaka Riba, u drugoj polovini jula meseca kada se mogu povezati sa veoma nežnim pripadnicima suprotnog pola. Dok će mlađi pripadnici znaka Riba značajno promeniti svoj način iskazivanja i ispoljavanja od 16. jula ove godine. Ova ljubavna priča “mlađih” Riba može biti ozbiljno narušena krajem oktobra kada će Venera boraviti u znaku Škorpiona. Istovremeno će ovaj period “starijim” Ribama doneti puno strasti.
Ovnovima se lunacija, mlad Mesec dešava u 10. polju. To je polje ka kome prirodno Ovan teži jer je njegov vladar Mars egzaltiran u 10. znaku, znaku Jarca. Zanimljivo je da će Ovnovi neobično dugo imati usmerenu, fokusiranu energiju baš na partnerski odnos. Praktično vladar Ovnova, Mars je još 8. decembra prošle godine ušao u znak Vage i tu će ostati sve do kraja jula ove godine. Dovoljno dug period da se može proceniti status: ostajem, idem dalje ili odustajem jer nemam snage. To predomišljanje će biti manifestovano u periodu marta, aprila i maja ove godine. U maju će i Venera ući u znak Ovna. Ceo maj će zaista biti odlična prilika da se partneri međusobno razumeju na neki neobičan, nevidljiv način. Ozbiljna kriza ili pucanje sigurnosnih sistema za Ovnove na emotivnom polju može biti sredina maja. Lekcija koja je u ovom periodu dodeljena Ovnovima je mogućnost kontinuiteta i istrajavanja. Ne bi bilo lepo ispoljavati tamnu stranu svog karaktera kroz surovost, rušilaštvo ili impulsivno reagovanje. Integrisanje i prožimanje energije Venere i Marsa je važno za uspostavljanje ravnoteže prirodnih nagona i energije u svima nama a naročito kod pripadnika znaka Ovna. Ovo vreme Ovnovima daje mogućnost da iskažu svoju hrabrost, da se suoče sa izazovima koje život postavlja. Zadnja nedelja avgusta meseca doneće priliku da Ovnovi iskažu svoju vitešku osobinu da prihvate odluku svojih partnera kada bude Venera boravila u znaku Lava što je Ovnovsko polje ljubavi. U protivnom ovo može biti vrlo destruktivan period za Ovnove.
Bikovima se lunacija dešava u devetom polju što između ostalih značenja nosi i značenje svrhe ili misije naših života. Takođe, osa čvorova se trenutno nalazi u znacima Bik – Škorpion. Sam aspekt opozicije primarno nosi simboliku odnosa. Planeta karme, Saturn, se nalazi u znaku Škorpiona, potom vladari ove osovine Mars i Venera imaju u ovom periodu svoj retrogradni hod. Zaista mnogo faktora skreće pažnju na ovaj deo zodijaka. Dok Venera boravi u znaku Jarca, Bikovi treba da iskažu zadovoljstvo sa malim stvarima i da nađu smisao života u ljubavi. Moglo bi u prvoj nedelji marta da dođe do emotivnog konflikta u kome neće pomoći prelazak ni na prijateljski nivo komunikacije. Bikovski partneri se osećaju umorno i nisu baš za nekakve strasti, više bi im prijalo malo reda i mira. Kroz ove aspekte možete naučiti važnu lekciju u ovoj godini a to je: razvijanje svesnosti da u saradnji sa drugim ljudima (partnerom) možete mnogo više doprineti sopstvenom napretku. Nemojte krajem marta odustati ili prekinuti odnos jer mi se čini da se i vaša kretivnost na emotivnom planu izgubila. Početkom septembra ćete zaista imati priliku da pokažete da ste se naučili skromnosti, kreativnosti i nesebičnom služenju samoj ljubavi.
Blizanci su direktni učesnici u ovoj lunaciji preko svog predstavnika Merkura. Sama lunacija im se dešava u njihovom prirodnom osmom polju. Izvesna je poruka ove lunacije: Blizanci trebaju da se konačno predstave u potpuno novom izdanju. Novo lice Blizanaca će se upravo transformisati kroz emotivni život i svoj odnos prema partneru. U toku ove godine vladar Blizanaca, Merkur će tri puta imati svoj retrogradni hod sa početkom u vodenim znacima. Voda kao element predstavlja naše nefizičko biće (eterično telo) a Merkur je u vodi u slabom dostojanstvu. Ovo je faktor transformacije. Reči ne moraju biti izgovorene sem ako nema nekog naročitog značaja. Blizancima će partneri mnogo da pomažu u uspostavljanju novog sistema vrednosti sve do sredine jula ove godine. Neophodno je da u oktobru mesecu obrate pažnju na svoje reproduktivne organe koji mogu da trpe uticaj upravo loše integrisane seksualne energije kao i emotivnih dešavanja. Krajem novembra Blizanci mogu da se smore jureći za partnerom i ljubavlju koju nikako ne mogu da stignu. Možda je vreme da pustite neke ljude iz svog života da odu sa blagoslovom i da im se zahvale na svakoj podršci i ljubavi koju su od njih primili. Krajem ove godine Saturn će ući u Blizanačko polje braka, ali na kratko – na samo šest meseci. Promislite malo i o formalnom ulasku u odnos (brak)!
Rakovi su uvek primarni nosači lunacije. Svo svetlo koje prime u ovoj lunaciji biće im inspiracija da osnuju svoj sistem (kao što je Sučev sistem). Za Rakove taj sistem čine porodica i brak. Optimizam i entuzijazam koji Rakovi nose u ovom periodu zaista ima potrebu za formalnim odnosom. Malo više pažnje i fokusiranosti je potrebno sredinom aprila, da se ne bi izgubili ovi divni benefiti od boravka Jupitera u znaku Raka. Otvorenost, iskrenost i optimizam su najveća blagodet Jupitera i treba ih koristiti kao najbolji lek protiv licemerja i lažnog sjaja. Ova lunacija takođe nosi potencijal da Rakovi konačno razreše svoje duboke konflikte u psihi, omogućavajući sebi put do svog suštinskog bića. Sve dok je Saturn (vladar 7. polja – braka) u Rakovskom petom polju, postoje prilike da se sretnu karmički partneri. Da li su to dužnici ili srodne duše – o tome će već govoriti lični horoskopi. Zanimljiv je sam 23. oktobar ove godine kada će se desiti Solarna eklipsa u Rakovskom prirodnom petom polju u kome će biti učesnik i Venera i to sve na nultom stepenu. Ovo je vreme kada će ljubav biti strast, kada se može izgubiti svest a samim tim Rakovi mogu izgubiti svoju opsesivnu misao da mogu sve ama baš sve kontrolisati.
Lavovi – da bi se ljubavlju koristili kao najmoćnijom silom svog života, morate voleti kao što nikad prije niste voleli! Lavovi zaljubite se u život! Koliko god ste voleli u svom životu, udvostručite taj osećaj. Umnožite ga deset puta, umnožite ga stotinu, milion puta, jer ste sposobni osetiti takav nivo ljubavi! Iza vaših leđa Anđeo vas grli svojim krilima, uliva vam veru i samopouzdanje. Svi nešto uče i dobijaju na dar sa ovom lunacijom. Lavice će 11. januara imati priliku da dosegnu nekakav status u visokom društvu, a tamo mogu naći svoju sudbinsku (karmičku) ljubav. Lavovi se oslobađaju ega, sujete, oholosti, dominacije upravo kroz partnera. Koliko ste dobro uradili svoj zadatak imaćete priliku da osetite od 17. jula ove godine kada će blagoslov sa neba, Jupiter, ući u znak Lava. Druga polovina augusta će biti izuzetna da proverite koliko ste sretni. Sretni ste onoliko koliko se ljudi oko vas smeju! U ovoj godini će se odigrati dve solarne eklipse (pomračenje Sunca) što je za Lavove vrlo značajno vreme. Prva će se desiti 29. aprila u znaku Bika, a druga će se desiti 23. oktobra u znaku Škorpiona. Obe ove eklipse su u napregnutom aspektu sa znakom Lava, i nalaze se u fiksnim znacima. Fiksne znake na nivou energetske astrologije vezujemo za emocije. Emotivni život (ljubav) jeste smisao i najveći pokretač života za Lavove. Najmanje što u ovoj godini (a i u buduće) Lavovi mogu učiniti za sebe je imati poverenje da mogu da se prepuste i posvete nekome u isto vreme!
Devica je preko svog predstavnika Merkura takođe direktan učesnik ove lunacije i novog početka. Lunacija se dešava u prirodnom petom polju ljubavi za Device. Vreme je da Device nauče da čuju svoje telo koje ih nikada prevarilo nije. Uz svo poštovanje sjajnog Devičanskog uma, vreme je da Device ukažu poštovanje u narednom periodu i svome telu. Sama ćelija i priroda života je u sinhronicitetu sa celim svemirom. Koliko Devica može bezuslovno voleti sada je vreme da se otkrije. Devica može voleti daleko više nego što je ikada pre volela i daleko više nego što je ikada zamišljala! Astrološki parovi otkrivaju suštinu onoga nasuprot drugog. Device uče sposobnost prepuštanja i poverenja koju njihov par – Ribe znaju! Kao što sam već napomenula, vladar Device i Blizanaca – Merkur – imaće svoja tri retrogradna hoda sa početkom u vodenim znacima. Na početku februara Merkur će u svojoj retrogradnosti doneti Devicama sumnju u partnera. Ovo vreme može doneti osećaj depresije. Spuštanje u tišinu misli doneće rasterećenje. Početkom juna retrogradnost će početi u znaku Raka i doneće Devicama mogućnost da sa malo aktivnosti dosegnu svoju duboku suštinsku potrebu. Početkom oktobra Device će biti u prilici suštinske zamene. Zadnja nedelja novembra će biti izazov za Device. Moguće je da će se javiti i problem izbora, jer Device misle da biraju između racionalnog i emotivnog rešenja, odnosno pitaće se da li da učine ono što im nalaže razum ili srce? Ponekad i ćutanje može biti odgovor.
Vagama se lunacija dešava u 4. polju koje je izvor njihovog postojanja. Vage su oličenje naših primarnih potreba. Primarna potreba čoveka jesu lepota i ljubav. A samo zato što duboko u sebi, u svom hologramu nosimo sećanje na lepotu i ljubav iz našeg primarnog korena, izvora odakle smo svi došli. Venera, vladarka Vage je takođe učesnik ove lunacije. Ljubav je osećanje koje ispunjava i inspiriše čoveka. Ako Vage ne nauče da nesebično vole i prihvate sebe neće biti u mogučnosti da pruže nesebičnu ljubav drugom ljudskom biću. Venera će se baš u ovom periodu svoje retrogradnosti u Jarcu sećati svog porekla i ljubavi. Već sredinom januara postojaće vrlo oštar aspekt koji može doneti nesporazum ili strast. Javlja se umor jer je Vagama balans potrebniji od bliskosti. U prvoj nedelji marta Vagini partneri će se povlačiti i to će prilično dugo trajati. U isto ovo vreme, Venera ulazi u Vagino peto polje (ljubavi). Biće ovo vreme nekakvih prijateljskih ljubavi. Zadnji dan septembra i skoro ceo oktobar Vagama donosi ispunjenje želje u partnerskom odnosu.
Škorpioni će nastaviti i u ovoj godini svoju misiju čišćenja i transformacije. Zanimljivo je baš sa ovom lunacijom kako se vidi Plutonovski duboki rad. Lunacija se dešava u Škorpionskom trećem polju (način razmišljanja). Škorpioni moraju ovaj “kamen pustiti niz reku”! Na prvi pogled reklo bi se sve je to u Jarcu, ali dispozicija vodi lunaciju baš u Škorpionove odaje. Mlađi pripadnici znaka Škorpiona, a naročito muškarci, će u narednom periodu, skoro pola godine biti usmereni baš na partnerske odnose. Zadnja nedelja aprila meseca doneće mogućnost naglih preokreta u Škorpionskoj ljubavi. Škorpioni nose u sebi najveću snagu, najveći fokus i samo treba odabrati pravu misao. Mislite na ono što želite da vam se dogodi, nemojte trošiti energiju na strah od onoga što ne želite da vam se dogodi. Stariji pripadnici znaka Škorpiona doživeće svoju ekstazu zabranjene ili tajne ljubavi sredinom aprila. Solarna eklipsa koja se dešava 23. oktobra u znaku Škorpiona će biti veliki emotivni ispit za one ljubavi koje su godinama bile tajne, strastvene a možda i zabranjene.
Strelac je u ovoj lunaciji prozvan na nivou provere svog sistema vrednosti. Dok je vladar, Jupiter egzaltiran mnogi Strelčevi će biti ubeđeni da su samo oni u pravu, da je njihova realnost jedina realnost. Ipak, oni su svesni svoje ispravnosti, jer se u krajnjem uvek ispostavi da su oni u pravu. Već izvesno vreme u ljubavnom životu Strelčeva nije uopšte dosadno. Zadnja nedelja aprila donosi veoma zgusnutu energiju kao veliki potencijal razrešenja dilema. Prelaskom Jupitera u znak Lava od 16. jula dolazi najveći blagoslov sa neba kao podrška. Već izvesno vreme Uran boravi u njihovom polju ljubavi, pravi pometnju i navodi na razigranost i paralelne neobavezne veze. Ovo nije u duši Strelčeva. Potpuno ovladavanje vremenom i prostorom za Strelčeve će krenuti kada i Saturn pređe u znak Strelca. Ovo će biti izuzetno plodan period velikog vatrenog trigona između Jupitera, Saturna i Urana. Ako ste nekada hteli odustati od svojih želja zato što nemate vremena, sada će te ga imati na pretek. Jedan deo vašeg života je zaokružen i završen, počinje novi i još bolji deo života!GODISNJI HOROSKOP ZA 2014. GODINU


Vremensko putovanje kroz 2014. godinu


Svaka Nova godina se dešava dok je Sunce u znaku Jarca (01.01.) i uvek u isto vreme (00:00) što na ovim prostorima daje za Ascendent znak Vage. Jedino ono što se menja od godine do godine jeste pozicija Meseca, kao i ostalih planeta i njihov raspored po kućama. Mi se svake godine obraćamo Deda Mrazu – dakle Saturnu – predstavniku Jarca, da nam usliši želje i donese poklone. A kako Saturn svakom daje prema zasluzi, takve poklone treba i da očekujemo. Treba imati u vidu da je Saturn u trigonu sa Jupiterom i darovi mogu biti posebni, baš oni koji su nam potrebni da ostvarimo svoju svrhu.
Saturn je ove godine, kao i prošle, u znaku Škorpiona, znaku promene, transformacije, znaku nestajanja i nastajanja. Stoga – ono što on procenjuje tiče se toga da li smo se makli sa mrtve tačke, da li smo načinili neku, makar i najmanju, unutrašnju promenu. Svako ko je zakoračio na ovaj put promene može se nadati i nagradi koja iz toga sledi.
Kako je Saturn dispozitor svih planeta iz Jarca (a preko svog dispozitora Marsa i Plutona), on aspektuje sve ostale planete, pa možemo zaključiti da će svi znaci biti akteri ove 2014. godine. Takođe, ono što karakteriše ovu godinu na ovom podneblju je retrogradna Venera, kao vladar Ascendenta. Njena osnovna poruka, s’obzirom da se vraća unazad, je da nas još jednom podseti da stvari mogu da se isprave, da se sve što je zaboravljeno sada oživljava. Zato, ako primetimo da nam se ponavljaju događaji, ljudi, predeli i osećanja – to nam je znak da na tome treba da radimo, da baš te obrasce prepoznamo i shvatimo da su one ključ naše promene od koje zavisi naš osećaj sreće.
Za našu zemlju Ascendent je na 12º znaka Vage, stepenu Riba, stepenu nadanja u bolje sutra, ali to je i Mesečev stepen, koji je i vladar MC-a, što naglašava cilj, ono ka čemu naša zemlja stremi. Na samom MC-u je Jupiter, a to je Evropska Unija. Mars na Ascendentu ukazuje na novi početak, mlad Mesec isto o tome govori, a Jupiter (vl. 3 na MC-u) svakako predstavlja pregovore, pa možemo reći da će za našu zemlju najzad otpočeti pregovori za prijem u EU. Iako znak Jarca ne voli Jupitera, a znak Raka ne voli Saturna, iako se ne vole međusobno pregovori će otpočeti, jer je cela godina u duhu novih početaka. A i Saturn je u trigonu sa Jupiterom, ali da li će se pregovori uspešno završiti, ne možemo da tvrdimo, jer dispozitori ovog trigona su Mars i Mesec u kvadratu. Ovi pregovori će dodirnuti bolne tačke zemlje (Kosovo, vl. 4 – Saturn u Škorpionu), a i ukazuju na naglost, prekide i prenagljene reakcije.
Na proleće će naša zemlja preko svoja četiri ugla biti uvučena u energiju velikog krsta koji se dešava po 13º kardinalnih znakova, pa da li će ona biti inicijator promena i u samoj EU ostaje da vidimo. Ekonomska situacija je i dalje bolna tačka, jer je Saturn u 2 kući, iako ima trgon od Jupitera (obećanja). Takođe, i vladari druge kuće su u egzaktnom kvadratu (Mars i Pluton), pa možemo očekivati da će se pritisak na budžet (bilo kućni ili državni) i dalje pojačavati. Jedinu nadu pruža retrogradna Venera koja ide u sekstil sa Saturnom (dispozitori Marsa i Plutona), koja nagoveštava da iz ove restrikcije može da na kraju izađe nešto dobro.
Stelijum planeta u trećoj kući naglašava usmerenje pažnje tokom godine na komunikaciju, medije, puteve, saobraćaj, rasprave, polemike, planove, školstvo… Jednostavno – svi će govoriti sve i svašta. Vladar treće kuće (egzaltirani Jupiter) daće početni zanos, prevelika očekivanja, megalomanske planove i ekskluzivne vesti. Pošto mu je dispozitor u znaku Jarca, mnogi planovi mogu propasti, jer su osnovani na nerealnim očekivanjima, mnoge vesti se mogu pokazati kao netačne. Ono što u ovom periodu garantuje ostvarenje snova (Mesec sekstil Neptun) je realno sagledavanje situacije, planovi koji su zasnovani na čvrstim osnovama (Mesec u Jarcu), preuzimanje odgovornosti pre preduzimanja akcije, što daje dobar ishod i veliku nagradu (dispozitor je Saturn trigon Jupiter). Brzopletost, nepažnja u donošenju odluka, kao i u saobraćaju, može doneti posledice posle kojih više ništa neće biti isto (Mars kvadrat stelijum u Jarcu). Ono što je dobro je dispozicija ovog pokretačkog kvadrata (Saturn sekstil Venera). Oni daju garanciju uspeha onim odlukama koje se donose bez sebičnosti i ličnih interesa po svaku cenu, odluka donetih u iskrenosti, zadovoljstvu, obostranoj udobnosti i koristi. Previše reči i to oštrih biće izgovoreno u ovoj godini, a to je ono na šta treba obratiti pažnju, pa je mnogo bolje i ćutati nego vikati, vređati, jer će se kao bumerang ta oštra energija vratiti.
Ogromna energija koja će se ove godine osloboditi je idealna da je iskoristimo za lični rast, ako uspemo da je ne bojimo kao dobru ili lošu, već jednostavno samo da je postanemo svesni. Sama ta svesnost može mnogo učiniti za naše biće, a samim tim i za čitav svet.
Kardinalni znaci
Kardinalni znaci su nosači za ovu godinu. Na njima je najveća odgovornost. Oni će biti predvodnici kolektivnih dešavanja i inicijatori promena. Samim tim, smena godišnjih doba će biti i obojena najintenzivnijim promenama i događajima.
PROLEĆE
Proleće će predvoditi Uran u Ovnu. Samo proleće je godišnje doba u kome se sve budi, a i planeta Uran je iz astrološkog ugla gledano, onaj koji budi. Za one koji spavaju dubokim snom, ovo buđenje će biti previše naglo, pa se mogu osetiti dezorjentisano, uplašeno, a to je samo znak da treba da se umiju, očiste i rasane, pa će im se možda po prvi put širom otvoriti oči. U ovom periodu treba obratiti pažnju na fiziologiju (šesta kuća), jer na proleće mogu zavladati iznenadne epidemije, groznice, ali i one imaju za cilj da nas očiste i probude. Za one koji baš spavaju moguće da će biti i malo drmusanja ili prskanja vodom u vidu zemljotresa ili drugih zemljinih aktivnosti. Zemlje koje pripadaju znaku Ovna će biti direktni učesnici (Nemačka, Japan, Danska…)

OVAN
Znak Ovna je prvi predstavnik proleća i kardinalnih znakova. Ovnovi su inače poznati da neznaju da stanu, da su izbrzni i nagli, ali i puni energije. Ove godine njihov predstavnik Mars je otišao u znak preko puta i tu će se zdržati veći deo godine. Ono što će većina Ovnova da doživi jeste projekcija samog sebe kroz partnera ili osobu koja je nasuprot njoj. Ako počnete da okrivljujete druge za svoje stanje, ili se raspravljate sa drugima, a provokacija će svakako biti, to vam je znak da treba da se zaustavite, jer upadanje u začarani krug “ti si kriv” nikuda ne vodi. Zaustavite se i pitajte se zašto ste besni, na koji deo sebe, i iznenadićete se kako će telo da vam odgovori na to pitanje. Kada otkrijete koji je to deo vas stalno besan ili plašljiv ili nestrpljiv, možete dobiti izuzetnu nagradu egzaltiranog Marsa (jer dispozicijom Mars odlazi u znak Jarca), a to je neprocenjivi osećaj sigurnosti, snage samopostojanja i mira unutar sebe. Ako znate da “Mač u kamenu” mogu izvući samo odabrani – na pravom ste putu da učinite nešto za sebe.
Kako svaku Novu godinu čestitamo jedni drugima sa već uobičajenom frazom, kao da ti darovi padaju sa neba “puno sreće, zdravlja, ljubavi i para” – evo kako Ovnovi stoje sa tim.
Posao
Ovnovi ove godine imaju potrebu da nešto menjaju na poslu ili zbog okolnosti posao može promeniti njih (Saturn vl.10 u Škorpionu). Oni preterano entuzijastični mogu ući u investicije, kredite i u još veća dugovanja. Nestrpljenje i požurivanje u ovom periodu nije najbolja opcija. Ako nauče da poštuju svoje poslovne partnere i iskoriste vrline Vage, diplomatičnost i taktičnost, mogu izbeći mnoge sukobe i na taj način povratiti svoju poslovnu stabilnost. Finansije zauzimaju bitno mesto ove godine, pa onima koji čekaju na naplatu starih dugovanja, može se desiti da ove godine uspeju i da ih naplate, jer je retro Venera (predstavnik 2. kuće) u sekstilu sa Saturnom, te ako ništa drugo – makar će sud biti na njihovoj strani.
Ljubav
Ova godina Ovnovima donosi nagle ulaske, kao i izlaske iz partnerskih veza. Kako je njihov vladar partnerstva retrogradna Venera – mogu se obnoviti i stare veze. Oni koji natalno imaju retrogradnu Veneru, posebno mlađi pripadnici znaka, mogu nepromišljeno ući u brak, brzopleto ili na neki način primorano usled nepažnje okolnosti (trudnoća). Ljubav je Ovnovima ove godine nasušno potrebna, postavljena je jako visoko na MC-u i pošto je retro – preporuka svim Ovnovima je da izglade sve odnose iz prošlosti koji su ostali nedorečeni da bi mogli da oslobode svoju ličnost suvišnog prtljaga i da slobodno krenu dalje.
Ovnovi ove godine mogu dobiti prinovu u porodici, bilo da se tome raduju kao bake i deke ili da su u ulozi roditelja.
Zdravlje
Što se tiče zdravlja i Ovnovi su, kao i većina znakova, pod uplivom uticaja iz okruženja. Sklonost ka virusnim infekcijama je izvesna. Nestrpljenje i brz tempo života dovode Ovnove do nepotrebnog iscrpljivljanja. Oni trebaju naučiti ove godine da uspore, jer se bolest može pojaviti kao jedini način da natera Ovnove na odmor. Njihov predstavnik fiziologije (Merkur) je takođe u 10 i u kvadratu sa Marsom iz 7, pa treba da izbegavaju velike skupove i mesta gde ima puno protoka ljudi, posebno kada se osećaju slabo i iscrpljeno. Takođe ove godine će više nego inače biti podložniji nezgodama i povredama usled odsutnosti uma. Prisutnost “ovde i sada” garantuje bezbednost.
Sve u svemu bez obzira na povremene uspone i padove, dispozicijom Mars odlazi u Jarca i daruje izdržljivost i snagu, tako da su Ovnovi ove godine dostojni svega i mogu izaći kao pobednici iz svake životne situacije.

LETO
Drugi kardinalni znak je Rak i on je predstavnik leta. Kako je ove godine Jupiter gost u njihovom znaku on pokazuje sve blagodati i lepotu života, kako samo leto može pružiti. Ne treba zaboraviti da je i Jupiter sastavni deo velikog krsta, pa preveliki optimizam bez realne osnove i čvrste podloge (Mesec u Jarcu) može doneti razočarenje. Osnovna preporuka za leto bi bila: radujte se, uživajte, volite, saosećajte, darujte i primajte, ali u isto vreme budite čvrsto na zemlji i ne prevazilazite svoje mogućnosti. U leto nas očekuju veliki temperaturni ekstremi, od velike vlažnosti, pa sve do suše (sa jedne strane egzaltirani Jupiter, a sa druge predstavnik Raka – Mesec u Jarcu). I u ovom godišnjem dobu, kao i u prethodnom, sve je usmereno na odnose, jer je vladar Raka u znaku nasuprot sebi.
Balzamičan Mesec nam svima nosi poruku, da smo svi sastavni deo velike celine i da svako od nas čini kap u kolektivnom moru. Svi nosimo odgovornost za vreme u kome se nalazimo i svako treba dati doprinos ovom svetu, tako što će svoju kap učiniti bistrom. Da je to moguće, iako ovo većini deluje malo utopijski, pokazuje nam egzaktan sekstil sa Neptunom. Nežnost i saosećanje prema onima nasuprot nas su sredstvo postizanja tog cilja. Na objektivnom nivou, umetnost i medicina ovog leta mogu pokazati svoju bolju stranu i pružiti najveću dobrobit čovečanstvu.
RAK
Ove godine će Rakovi biti podeljeni na dve strane, one koji se nalaze u životnom dobu u kojem vlada plima (egzaltirani Jupiter), kao i na one kod kojih trenutno vlada oseka (mlad mesec u Jarcu). Dakle – izbor postoji, a na vama je da odlučite koju ćete stranu izabrati.
Posao
Većina Rakova već duže vreme oseća nervozu na poslu (Uran u Ovnu) i želju za promenom u toj oblasti. Kako im je sada Jupiter u poseti, a Mars vl. 10 u njihovoj 4 kući, mogu se i ohrabriti da načine prvi korak ka menjanju svog poziva. Najbitnije je da inicijativa krene iz vašeg bića, a ne prouzrokovana provokacijom nekog drugog. Podložni ste ove godine da svaku reč ili predlog ljudi nasuprot vas shvatite kao atak na sopstvenu ličnost. Ako svaku situaciju koja vas vređa uspete da sagledate iz drugog ugla (Juitera ili Venere) donećete ispravnu odluku. Zato, ne reagujte na prvu loptu, ma kako to bolno bilo! Za one Rakove koji trenutno nemaju posao ili im već visi o koncu, ne gubite nadu – prilika će biti.
Ljubav
I Rakovi, kao i Ovnovi, ove godine imaju mogućnost da vrlo brzo ulaze i izlaze iz emotivnih veza. Ima i onih kojima će se vratiti stare ljubavi, možda čak i iz srednjoškolskih dana, o čemu govori Saturn iz njihove 5. kuće u sekstilu sa Venerom iz 7. Ovaj aspekt bi trebali da iskoriste svi oni koji su imali razmirice u braku, jer će lakše moći da se izmire i učvrste svoju vezu. Tajne ljubavi, kojih svakako ima, su ove godine veoma rizične, jer bi mogle biti otkrivene i tako izazvati dodatne probleme (Mars, Merkur). Zanimljivo je da ove godine dosta Rakova može razviti platonsku ljubav ili nekakav vid uzvišene ljubavi kao što je ljubav prema Bogu.Takođe, ovaj aspekt Meseca i Neptuna može razvedenim Rakovima doneti novu ljubav. U svakom slučaju planeta ljubavi (retrogradna Venera) vam je u polju partnerstva, pa iskoristite ovaj dar sa neba i podelite svoju ljubav sa svima, a dozvolite sebi i da je primate od drugih.
Zdravlje
Vaše zdravlje ove godine zavisi od vašeg emotivnog stava, te iskoristite prisustvo Jupitera u vašem znaku i nakupite se optimizma. To će vam pomoći da očuvate svoju snagu. Ne brinite se ako se u prvom delu godine malo ugojite, već od leta ćete višak moći da skinete.

JESEN
Treći kardinalni znak je znak Vage, predstavnik jeseni. To je vreme kada bi trebali da uberemo plodove svoga rada i da smirimo strasti, no ove godine može se desiti obrnuto, da baš tada otpočnemo ono što smo mislili da je već završeno. Prisustvo Marsa u Vagi uneće u ovaj vazdušni znak plamen koji se može razbuktati i izmaći kontroli. Za ono što se već smatralo kao završeno, posebno ako su u pitanju pregovori između dve strane, baš sada se mogu pojaviti nepredviđeni obrti situacija te mogućnost se sve počne od početka sa novim dopunama. Možda su ovakve situacije i bolje jer će obe strane biti zadovoljnije. Venera (vladarka Vage) obećava Marsu egzaltaciju, dok Mars Veneri nudi sedište, tako da je to uzajamna korist. Stvari će ove jeseni biti usmerene na unutrašnjost zemlje. Ženska energija će dominirati i preuzeće veći deo odgovornosti na sebe. U ovom periodu se mogu očekivati reforme, promene zakona, kao i negodovanja zbog postojećih uslova života. Institucije od javnog značaja se mogu naći u unakrsnoj vatri. Ona narodna “zavadi pa vladaj” najbolje opisuje ovaj period, bilo da je u pitanju svet, država ili porodica.

VAGA
Mnoge Vage ove godine mogu preuzeti inicijativu i postati odlučnije nego inače. Spremne su da se bore za svoje ciljeve i da sa odgovornošću preudzmu potrebne akcije za ostvarenje istih.
Posao
Za mnoge Vage ova godina može biti prekretnica u poslovnim aktivnostima. Za one koji su spremni i zreli i koji hrabro i odgovorno žele da okrenu novi list, ovo je godina koja nudi izuzetne prilike i to kroz inostrane ugovore. Za one koji se drže postojećih obrazaca i emotivno su vezani, a žele promenu, to neće ići tako glatko. Savet je da prvo rasčiste sa prošlošću, da steknu sigurnost i veru, pa tek onda da menjaju svoj životni poziv. Uglavnom sve Vage ove godine treba da svedu bilans svog poslovanja i da naprave listu za i protiv, kako bi se lakše odlučile u kom smeru da krenu. Kako im je Mars na Ascendentu, svakako da će biti ratobornije i svadljivije ali i preduzimljivije ove godine u poslovnim aktivnostima. Ono što svakako smeta svim odnosima, pa i poslovnim, je emocionalna napetost koju Vage mogu teško kontrolisati ove godine. Pošto im je vl. 2. kuće (Mars) na Ascendentu, finansije su uzrok takvog stanja, kao i potreba za prekomerenim trošenjem. Takođe, i prisustvo Saturna u 2. kući otežava ovo polje i tera Vage na restrikciju. S jedne strane veliki troškovi, a sa druge restrikcija, stvarno dovodi Vage u dilemu na koju će stranu krenuti. Svakako treba prvo sagledati realno stanje i mogućnosti, pa tek onda krenuti u akciju. Da je pomoć izvesna i da ide s vremenom govori i trigon između Saturna i Jupitera. Budite istrajni i ne padajte u očaj, izlaz uvek postoji i to kroz trgovinu, komunikaciju, rad i, naravno, veru.
Ljubav
Slobodne Vage ove godine će češće nego inače, bukvalno da nalete na svoje buduće partnere. Odnosi su Vagama već duže vreme slaba tačka, zbog prisustva Urana u Ovnu. Onim Vagama koje već duže vremena imaju mučan i težak odnos, ova godina može doneti razvod, dok ima i onih koji su to već u predhodnim godinama uradile, a sada im se pruža mogućnost za ponovno izmirenje. U svakom slučaju, iako postoji opozicija Marsa i Urana sa jedne strane, postoji i sekstil Venere i Saturna sa druge, pa na odnosima koji nisu teški već samo nestabilni, vredi raditi jer se tako mogu održati trajnost i stabilnost i prevazići postojeći sukobi. Vage koje svoju ljubav ove godine steknu preko interneta, neka budu obazrive i provere svoje internet-partnere pre stupanja u vezu. Ove godine se čuvajte spletki i priča “rekla-kazala”, jer vam mogu uništiti stabilnost, a da ne postoje realne osnove za to. Ipak, Jupiter je u trigonu sa drugim vladarem 5. kuće i obećava Vagama da bez obzira kroz koja ljubavna stanja su prošle, postoji prava i iskrena ljubav i vraća im veru u nju.
Zdravlje
Vagama vitalnost bar u prvoj polovini godine ide na ruku, ali svakako ne treba preterivati. Ove godine su sklonije povredama i hipertenziji, pa neka vode računa o kanalisanju svoga besa i biće sve u redu.

ZIMA
Ova zima je već počela, bar veći deo nje pripada ovoj godini. Predstavnik zime je svakako znak Jarca, koji još od 2008.godine, zbog prisustva Plutona, predstavlja godišnje doba najvećeg čišćenja, na kolektivnom nivou. Ipak, Pluton i Saturn su u recepciji i sve se nalazi pod kontrolom. Tako je baš kako i treba da bude, pod budnim okom više sile. Saturn je u 11. kući u odnosu na Jarca i pravi trigon sa Jupiterom, pa tako osmislite ove godine svoje želje, a one koje su izašle iskreno iz dubine duše biće zasigurno ostvarene. Deda Mraz vas neće izneveriti!

JARAC
Jarčevima će ova godina od svih kardinalnih znakova najviše uzbuđenja doneti na polju ljubavi. Mlad Mesec u njihovom znaku ukazuje na kraj u mnogim životnim oblastima i sada su spremni da otpočnu novi ciklus. A kada Jarac jednom donese odluku, spreman je da je sledi bez obzira na prepreke na tom putu.
Posao
Što se tiče biznisa, što i jeste polje na kom se Jarčevi najbolje snalaze, ova godina pruža Jarčevima mogućnost da se vrate na one poslovne aktivnosti kojima su uvek želeli da se bave. Mnogi Jarčevi će doneti odluku da izađu iz rutinskih poslova koji im nisu predstavljali užitak i otpočeti nešto novo. Prisustvo Marsa na njihovom MC-u donosi sukobe sa nadređenima i jednu veliku anksioznost, koja baš može biti i pokretač tih naglih odluka. Privatni preduzetnici su najviše pod tenzijom i spremni su da menjaju svoju delatnost. Polje nemira dolazi iz dubine njihove duše, mir ne mogu naći ni u sopstvenom domu, što ih može nagnati i za promenom mesta boravka ili poslovnog prostora. No, ipak je Venera u sekstilu sa Saturnom, što će dati dobar ishod na kraju i neophodnu sigurnost.
Ljubav
Ljubav je oblast u kojima se Jarčevi ne snalaze najbolje, jer žele da je determinišu i “uhvate”. Ali ova godina će mnoge Jarčeve izmestiti iz ustaljenih obrazaca i rutine, što se tiče ljubavi. Retro Venera će boraviti dosta dugo u ovom znaku, podsećajući Jarčeve da je to vrednost za koju treba živeti. Mladi Jarčevi će ovu godinu izabrati kao godinu braka, parovima koji čekaju prinovu najzad će se uslišiti želja, ali i oni stariji pripadnici znaka mogu osetiti njene zanosne darove. Tajne ljubavi mogu pružiti ogroman zanos ali i veliki zalog. Ima i onih kojima se zbog prisustva balzamičnog meseca završava odnos.
Sve u svemu nova prilika postoji i na vama je odluka da li ćete se upustiti ili odoleti novoj ljubavnoj strasti.
Zdravlje
Zdravlje se Jarčevima ove godine može pogoršati uglavnom zbog mentalne napetosti. Takođe, kao i svi kardinalni znaci podložniji su povredama i to kolena i ekstremiteta. Vodite računa o kretanju, disanju i manje se ljutite i pričajte, pa će sve biti ok.

Fiksni znaci
Predstavnici su središnjih meseci svakog godišnjeg doba. Oni nose energiju smirivanja i stabilnosti svakog doba. Da li će uspeti da odole ovim jakim energetskim izazovima ove godine ostaje da vidimo.

BIK
Bikovi će ovu godinu uglavnom koristiti u pronalaženju svog životnog smisla, istraživanju novih prostora, putovanja, bilo da je reč o fizičkoj promeni mesta ili, pak, putovanja u svet duhovnosti, filozofije, religije, dok će se neki odlučiti da obogate svoje znanje ili obnove davno zaboravljenu edukaciju.
Posao
Mnogi Bikovi koji uglavnom “igraju na kartu sigurice”, što se posla tiče naći će se ove godine pre velikim izazovom, jednostavno zato što je ovo godina velikih promena u kojima se Bikovi ne snalaze baš dobro. To znači da svako ko hoće da zadrži status quo može doživeti veliku frustraciju. Saturn u 7. kući daje osećaj mnogim Bikovima da njihova karijera zavisi od drugih, kao i od okolnosti koje ih okružuju. Zato su oni i skloniji da imaju osećaj da su svi drugi krivi za ono što se njima dešava. Sa druge strane Uran im se nalazi iza leđa, pa jednostavno ne primećuju burna dešavanja oko njih i nadolazeću promenu. Oni Bikovi koji su spremni da prihvate odgovornost, kao i oni koji su spremni da nauče da prihvataju sve što im ide u susret bez pružanja otpora, dobiće drugu šansu, koja je ravna čudu i samim tim im se mogu otvoriti vrata na mnogim poljima. Finansije su ove godine Bikovima (mada i većini znakova) izvor anksioznosti i besa. Ipak, posle kiše uvek dolazi sunce, tako i u ovoj oblasti Bikovi mogu očekivati poboljšanje nakon početne krize. Svi oni Bikovi koji su započeli ili čekaju nekakav odgovor ili ugovor po pitanju finansija vezano za inostranstvo, mogu se nadati povoljnom rezultatu.
Ljubav
Ljubav Bikovima ove godine može zadavati veliku glavobolju. Odlučiti se za “da” ili “ne” mnogim Bikovima će opsedati um. Sa jedne strane retro Venera pruža inspiraciju, nadu kakvu dosad odavno nisu imali, a sa druge strane mentalna napetost i opsedajuće misli ruše tu čaroliju. Bikovi ove godine svoje ljubavi mogu sresti na putovanjima, udaljenim mestima i fakultetima. Bračne ljubavi su na ispitu ove godine. Oni koji su još od pre u brako-razvodnim parnicama, sada mogu završiti tu agoniju. Ima i onih koji mogu prebroditi krizu, jer retro Venera svima njima pruža drugu šansu.
Zdravlje
Što se tiče zdravlja, ono ove godine može biti narušeno ili sačuvano pomoću ličnog osećaja zadovoljstava. Dakle, podignite svoj nivo zadovoljstva i trudite se da budete zahvalni na svemu što sada imate i ne brinite se.
LAV
Lavovi ove godine (kao i prošle) imaju najveći izazov u svom ličnom okruženju (porodici) ili u svom najintimnijem delu sebe, jer je Saturn (Sunčev dispozitor) u njihovoj prirodnoj 4. kući. Kako Saturn pravi trigon sa Jupiterom, oni svakako imaju svog anđela čuvara iza leđa. Jupiter je njihov vladar ljubavi i kreativnosti, pa im ove godine inspiracije na tom polju neće nedostajati. Sa druge strane, Saturn je u sekstilu sa Venerom i vraća mnogim Lavovima ponovnu nadu u ljubav.
Posao
Većini Lavova ova godina daje mogućnost da povrate izgubljene pozicije ili da učvrste postojeće, služeći se raznim vezama. Oni Lavovi koji su na poziciji i koji uspeju da prevaziđu svoju ličnu predstavu o sebi i oslušnu svoje okruženje i podređene (one oko njih), kolege mogu mnogo učiniti za svoj poslovni napredak, jer ideje iz svog okruženja, oni mogu oživeti i plasirati. Finansijsko stanje i njih brine i stvara im mentalnu napetost. Zato su prinuđeni da redukuju svoj budžet ili ako su na poziciji da otpuste radnike i na taj način smanje troškove.
Ljubav
Kao što stoji u najavi, ljubavi Lavovima neće nedostajati. Njihov vladar ljubavi Jupiter će polovinom godine ući u njihov znak. Jupiter iz njihovog 12. polja ulazi u prvo polje i može izneti u javnost i neke skrivene stvari, ili će to biti želja da sami nešto obelodane ili objave, no u svakom slučaju “tajna može postati javna”. Ova ista slika zajedno sa mladim Mesecom daje i prinovu u porodici.
Zdravlje
Ova oblast je Lavovima najslabija ove godine. Oni Lavovi koji već imaju zdravstvene probleme ova godina nudi kraj njihovim tegobama i moguće isceljenje. Balzamičan Mesec u njihovoj 6. kući upozorava Lavove da preispitaju svoje telesne mogućnosti pre nego se upuste u kakav poduhvat. Redovna kontrola, kao i sopstvena briga o telu su način prevazilaženja svih kriza vezanih za zdravlje. Ovo je idealan period da Lavovi promene nešto u svojim navikama, bilo da su u pitanju ishrana, fizička aktivnost ili nešto treće.
ŠKORPION
S’obzirom da su Škorpioni u procesu sazrevanja još od prošle godine (Saturn u Škorpionu), već su se navikli da im ne cvetaju ruže na svim poljima. Umor im je prvi znak da žive u neskladu sa svojom prirodom. Revizija sopstvenog načina života pomoći će im da pronađu postojeću grešku i na taj način sebe oslobode bespotrebne patnje.
Posao
Dragi Škorpioni, ova godina na poslovnom planu kod vas može označiti nove početke. Mlad Mesec u vašoj trećoj kući govori da baš razmišljate o tome – naravno, oni koji su nezaposleni. Oni koji imaju posao po glavi im se vrzmaju misli o mogućoj promeni na tom polju. Najgore je ako gajite pisimistički stav. Kolektivna dešavanja ne možete promeniti, ali vaš odnos prema njima, svakako možete. Zato, šta god da se desi, ova godina nudi uvek mogući novi početak i neka vam to bude stalno u glavi. Dispozitor vašeg vl. MC (Saturn) je u trigonu sa Jupiterom iz 9 kuće, kao i sa Venerom iz treće, pa rad sa inostranstvom, u inostranim firmama, u svim oblastima edukacije, trgovine, komunikacija, može da bude dobar izazov da oprobate svoje sposobnosti. Finansije ove godine mogu biti znatno bolje, samo se nemojte precenjivati i bespotrebno rasipati.
Zdravlje
Škorpionima je ove godine neophodan mentalni odmor, jer je to izvor svih njihovih zdravstvenih tegoba. Lek je svakako Venera, pronađite ljubav i zadovoljstvo makar u jednoj oblasti života, to će vam podići vitalnost i energiju.
VODOLIJA
Tolerancija je ono što će većina Vodolija da uči ove godine. Izazovna opozicija Marsa i Urana će ih naterati da preispitaju svoje stavove i uverenja.
Posao
Ono što ove godine Vodolijama zaokuplja pažnju je svakako ova oblast. Put ostvarivanja uspeha za njih ove godine nisu nagle odluke, nestrpljenje i preveliki rizik. Više bi se mogao koristiti slogan “strpljen-spašen” za ovu godinu. Tolerancija im nije na zavidnom nivou, pa mnogi poslovi mogu biti propušteni baš iz tog razloga. Trudite se da vašu komunikaciju svedete na nivo razumevanja za stranu preko puta vas, jer možete biti pogrešno shvaćeni. Drugi vladar (Saturn) je u 10. kući i u dobrim aspektima sa Jupiterom i Venerom, pa ako imate dovoljno stabilnosti i strpljenja možete uraditi velike isplative poslove ove godine. Igrajte na “siguricu”.
Ljubav
U ovoj oblasti inicijativa može biti konstruktivna. Nemojte samo da pričate već skupite hrabrost nešto i da uradite. Udvaranje treba da bude nenapadno, sa što manje reči, a više govora tela, pa tako možete stvoriti magnetizam koji će privući voljenu osobu. Vodite računa gde ostavljate mobilne telefone, jer poruke mogu biti pročitane, a i pogrešno protumačene, što bi vam moglo napraviti pometnju u odnosima. Merkur je u konjunkciji sa mladim Mesecom, pa će mnoge Vodolije biti zauzete deljenjem ljubavi i sa mlađim članovima, a može biti i prinove.
Zdravlje
I Vodolije, kao i Lavovi treba da okrenu novi list u pogledu odnosa ka svome telu. Ova godina pruža mogućnost da se promene navike i okrene novom načinu života. Ono što će vam svakako prijati je da uvrstite vežbe istezanja u svoju svakodnevnicu, jer će vas to sačuvati od povreda i uklještenja.

Promenljivi znaci

Oni predstavljaju završne mesece godišnjih doba. Shodno tome, dolazi do kolebanja kako u prirodi tako i u nama samima. Donošenje odluka je ono što bi promenjivi znaci trebali da nauče ove godine.


BLIZANCI
Njihov predstavnik Merkur je ove godine uvučen u kolektivna dešavanja preko Marsa. Glavna odlika toga su nestrpljenje i oštre reči, ali i hrabrost da se nešto kaže i odluči. Kako je dispozicija dobra, ovo mogu biti veoma konstruktivne i korenite odluke.
Posao
Posao preduzimljivim Blizancima ove godine može ići na ruku. Za one lenje, koji misle da će se sve samo od sebe rešiti, može biti uzdrmano tlo pod nogama. Za Blizance koji su umetničke duše, ovo je izuzetna godina inspiracije i poslovnog uspeha. Davnašnji snovi mogu biti ostvareni. Oni poslovi koji su urađeni u predhodnoj godini mogu sada doneti materijalnu dobit. Balzamičan Mesec poručuje svim Blizancima da u finansijama naprave završni račun, svedu bilans i tek onda krenu u novu akciju. Povedite računa da ove godine ne stavljate sve što imate kao ulog, jer kockanje nije pravi put.
Ljubav
Ova godina nudi buđenje strasti, koju ste nekada imali ili gajili prema nekom. Obnavljanje starih veza ili obnavljanje unutrašnjih osećanja ljubavi su moguća. Ljubavi se mogu desiti sasvim slučajno kada se i najmanje nadate u svom radnom okruženju, u neobaveznim ćaskanjima. Možda su sve te ljubavi oduvek bile tu pored vas, a sada mogu postati vidljive. Samo obratite pažnju.
Zdravlje
Puni ste energije ove godine, a možda i previše, što vam se svakako može odraziti na preveliku napetost. Pošto je Saturn i ove godine u vašoj 6. kući ne precenjujte svoje mogućnosti i vežbajte bilo kakav “relax program” i uma i tela.

DEVICA
I Devčanski Merkur je u igri, samo što je za razliku od ovog Blizanačkog prizemniji i više okrenut ka praktičnim stvarima. I on je u kvadratu sa Marsom, ali za nijansu sa manje oštrine, jer govori iz pete kuće. Pa zato ova godina nudi Devicama mogućnost da ispolje svoju kreativnost i da kažu ono što imaju, bez kritikovanja i krivnje.
Posao
Device svoje mesto i izražavanje sebe mogu pronaći baš u oblastima dece (školstva,edukacije), ali i u oblastima trgovine. Treba da smelo izraze sve svoje kreativne potencijale, jer njihove ideje mogu poslužiti svima. Ova godina nudi hrabrost (koja Devicama inače nedostaje) da otpočnu nešto potpuno novo. Finansijska situacija se može poboljšati, mogu se vratiti dugovanja, ali i napraviti kontakti sa inostranstvom (retro Venera vl. 2 i 9 u 5). Dakle, Device samo hrabro napred, prilike koje ste možda nekada propustili sada vam daju ponovnu šansu. Ne odustajte!
Ljubav
Ova godina Devicama može biti vrlo zanimljiva po pitanju ljubavi, zbog prisustva retro Venere u njihovom 5 polju. Eto obnavljanja starih ljubavi, sa fakulteta, inostranstva ili, pak, ljubavi ka potrazi svrhe svog života, duhovnosti, religiji, pa birajte same kojim ćete putem. Ljubav vam ove godine može doneti novi sistem samo vrednovanja. Ne zaboravite da vam osećaj unutrašnjeg zadovoljstva može doneti novi život, pa ako su ranije godine poljuljale to samopouzdanje evo prilike da ga povratite. Ima onih Devica koje će krenuti putem Neptuna i Meseca i doživeti nezamislive čarolije, ako je u pitanju mašta, probajte da je spustite na zemlju putem pisane reči, ili nekog umetničkog dela. Ako je u pitanju realnost, možete posetiti daleke krajeve, ostrva, mora i doživeti ljubavnu čaroliju baš tu. Stariji pripadnici znaka mogu uživati u ulozi bake ili deke.
Zdravlje
Ova oblast Device inače stalno zaokuplja. Zdravlje ima dva toka, zavisno na koji se ukačite. Ako krenete put Urana, nervoza, anksioznost, prevelika brzina života, mogu poljljati vašu fiziologiju. Probodi, žigovi i razne vrste bolova koji menjaju mesto – znak su da ste previše mentalno napeti, te zastanite. Ako krenete put Saturna, konstruktivno ali bez pesimizma sa puno osećaja zahvalnosti i ljubavi (Saturn sa Venerom i Jupiterom), vaša fiziologija će vas nagraditi dobrim zdravljem.
STRELAC
Strelčevi će takođe biti uvučeni u kolektivna dešavanja preko svog vladara Ascendenta – Jupitera. Može im se desiti da uopšte i ne primete kako su se našli u unakrsnoj vatri. Od njih se ove godine traži da se spuste na zemlju, bez očekivanja da će neko drugi da im reši probleme. Treba da zasuču rukave i uzmu učešće u svom životu.
Posao
Strelčevima je sva pažnja umerena na finansijsku stranu života, tako da im se može desiti da propuste dešavanja koja su im ionako nevidljiva, iza leđa. Uopšte nemaju svest o tome da su možda i nehotice stvorili neprijatelje u svom poslovnom okruženju. Sukobi sa pretpostavljenima im mogu praviti glavobolju. Najbolje je da jedno vreme prestanu pričati i da im fokus bude samo na posmatranju svog okruženja. Možda i otkriju obrazac po kom funkcionišu. Moguće je da kada naprave svoj bilans vide da su u velikom manjku. Ove godine ne ulagati u nove investicije pod lažnim osećajem stabilnosti, jer je neophodna dobra provera pre bilo kog započinjanja posla. Ovde princip “kako ćemo-lako ćemo” ne funkcioniše. Posao i prijateljstvo se ne mešaju ove godine. Jedino oni Strelčevi koji su čvrsto na zemlji mogu ostvariti dobit.
Ljubav
I ovde važi ista priča: ne mešajte prijateljske i ljubavne veze. Jer, zbog ljubavi možete ostati bez prijatelja ili obrnto zbog prijatelja ostati bez ljubavi. Avanturizam i česta promena partnera su vaš trend ove godine. Može se desiti i da se ove godine trudite da spojite ljubav i novac, a te dve stvari baš i nisu kompatibilne, sem po pitanju zadovoljstva. Dajte sve od sebe da prvo osetite vi ličnu stabilnost, a partner će onda sam doći. Od leta situacija može krenuti na bolje.
Zdravlje
I zdravlje ove godine zavisi od vaše emotivne i finansijske stabilnosti. Neke hronične stvari se mogu vratiti. Bolovi u krstima i kolenima mogu biti znak da ste preterali. Obratite pažnju na ishranu.
RIBE
Ribe su u svom svetu ove godine. Prisustvo Jupitera u njihovom 9. polju je mnoge Ribe odvelo put duhovnosti, inostranstva, znanja. Drugi vladar Neptun koji je Ribama mogao praviti pometnju, ove godine daje stabilniju priču i moguć izlaz iz problema, ako samo nauče da sebe ne lažu.
Posao
Sve do leta biznis Ribama može ići na ruku, a bitno je samo da se ne uljuljkuju i olenje, kao i da budu spremne na promene. U okviru radnog okruženja može doći do transformacija, bilo da su uređenje prostora, selidba, dolazak ili odlazak kolega u pitanju. Na zakon i pomoć državnih institucija takođe do leta mogu da računaju. Neka budno prate kolektivna dešavanja, tako da sebe zaštite od eventualnih elementarnih nepogoda. Spremnost na promene je već pola posla. Finansijsko stanje je promenjivo, ne ulazite u kredite i dugovanja, jer vas to može koštati ličnog mira.
Ljubav
Mnoge Ribe ove godine mogu okusiti čaroliju ljubavi od one bezuslovne prema Bogu do one prema sebi ravnom ljudskom biću. Neke prijateljske veze sada iznenada mogu prerasti u ljubavnu priču, zbog prisustva mladog Meseca u vašem 11. polju. Takođe, ovaj mlad Mesec daje završetak svih veza koje nemaju perspektivu, jer jedino tako se oslobađa prostor za ulazak nekog novog u vaš život. Svađe i rasprave sa partnerom su izvesne ali se vremenom mogu postepeno smirivati, pa jedino oni strpljivi i voljni da čekaju mogu uspešno rešiti sukob.
U svakom slučaju, Nova Godina je na pragu, neko će se zaljubiti, neko probuditi, neko postati roditelj, neko se skućiti. Imamo puno toga na čemu se možemo zahvaliti, pomoliti, oprostiti, otpustiti, prihvatiti i na taj način spremno ući u 2014. Otpočeti godinu bez mnogo prtljaga, koji nam otežava kretanje, a kretanje i spremnost na promene su u ovoj 2014. najbitnije. Pratite svoj put i uživajte u svakom trenutku putovanja na ovom vremenskom brodu što se ZEMLJA zove.
Zevsova munja
Zevsova munja


Početkom svake godine, tačnije između 5. i 6. januara Sunce dolazi na 15º Jarca – na sam stepen Jupiterovog pada. Ovo duboko ezoterično mesto ne bi trebali posmatrati kao “negativnost” ili suprotnost od Jupiterovog principa, već kao njegov sastavni deo, budući da u Univerzumu sve stvari funkcionišu po principu Ujedinjenih Suprotnosti, a svaka stvar u njemu, kao i svako mesto u Zodijaku, nosi u sebi svoju punu ulogu i smisao.
Svaki stepen egzaltacije planete povezuje nas sa njenim “Nebeskim” ili “Kosmičkim vrednostima”, budući da egzaltacija i podrazumeva “ushićenje”, odnosno prirodnu povezanost sa nebom ili 10. kućom, zato što u prirodnom Zodijaku vladar prvog znaka (Mars) prirodno egzaltira u desetom znaku (Jarac).
S druge strane, mesto “pada” svake planete nas povezuje sa njenim “Zemaljskim sećanjem”, odnosno sa onim što se nalazi “ispod zemlje”, što je u direktnoj vezi sa precima i genetikom koju nosimo. Ovo je opisano i činjenicom da je vladar prvog znaka Zodijaka (Mars) upravo u padu u četvrtom znaku (Rak – porodica, preci…).
Na taj način, egzaltacija i pad svake planete predstavljaju tačke susreta “Neba i Zemlje” date planete kroz Zodijak, te je planeta kompletna i oživljena u životu osobe samo onda kada energija može da kruži kroz ove dve tačke naših suprotnosti. U astrološkm smislu, rešenje ove opozicije označava trenutak prosvetljenja kroz oživljavanje kanala za samu energiju određene planete.

Kamen Mudrosti
Ipak, od svih planeta, Jupiter je “vrhovni bog” panetona bogova na Olimpu, te se i njegov stepen egzaltacije nalazi baš u centru Duše, na 15º Raka, ukazujući na činjenicu da smo svi duoko u sebi božanska bića i da smo utelovnjenje Znanja koje sve dovodi u balans. Ona druga strana – 15º Jarca opisuje isto to Znanje, samo ono koje se nalazi u najdubljoj formi materije – što bi Alhemijskim jezikom bioKamen Mudrosti (Jupiter u Jarcu). To je Znanje koje se prenosi na Zemlju i koje kroz sećanja svih predaka prodire veoma duboko do samog Srca Zemlje (materije), dolazeći do njenog Jezgra čime se pročišćavaju sva sećanja koja genetski nosimo. Stepen pada predstavlja tako mesto pročiđćenja karme ukoliko se oživi veza ovog stepena sa njegovom suprotnom stranom – stepenom egzaltacije.

Zevsova munja
Petog januara godine koja je preda nama (2014.), pored Sunca koje će biti na stepenu pada Jupitera (15º Jarca) – i sam Jupiter će se naći na stepenu svoje egzaltacije (15º Raka), pa će ova dva najveća tela u Sučevom sistemu formirati egzaktnu opoziciju preko Jupiterovih stepeni.
Trenutak egzaktne opozicije je ovde dat za kartu primarnog meridijana (Greenwich), ali će se ona sa ovih prostora odigrati 5. januara u tačno 22:11. U trenutku ove opozicije oživljava se osa Jupiterove svesti – a odatle se, kao u jednom trenutku prosvetljenja Zevsovom munjom, može videti celina i zadatak perioda koji je pred nama. Pored same ose 15º Raka / 15º Jarca, najvažnija je pozicija Meseca (dispozitor Jupitera) koja nam govori o prirodi vremena i kanalisanju svesti. Kako se Mesec u ovom trenutku nalazi na 16º Riba 56’ i u trigon/sekstilu je sa samom osom Jupiter-Sunce, uz istovremeni trigon sa Saturnom (dispozitor Sunca) – izvesno je da je pred nama slika jednog izuzetno velikog i divnog spiritualnog Bića koje se na početku ove godine aktivira. Ono u sebi nosi pomirenje suprotnosti, omogućavajući susret onih koji su “ispravni” i onih koji su “grešni”, mireći ih i oživljavajući svest jedinstva.
Mnogo toga je u našim sećanjima ostalo zabeleženo na dualnom nivou kao “dobro” i “loše” i kao stalna borba između njih, što neminovno vodi u sve ostale sukobe i neprihvatanja Života kao Velike Celine. Ovakav trenutak u kome su suprotnosti oživljene time što je Jupiter na svom najsnažnijem stepenu, a Sunce – izvor Svetla i svesti – na stepenu njegovog “Zemaljskog sećanja na istinu”, daje stvarne trenutke prodora svesti našeg Višeg Ja, koje nam, kao kroz svetlost munje, otvara svest ka novim prostranstvima i misijama koje se kroz ovo vreme otvaraju.

Period od 83 godine
Ovo je veoma redak trenutak, jer iako Jupiter svakih 12 godina dolazi na 15º Raka, ne poklapa se uvek da i Sunce u tih nekoliko dana bude na 15º Jarca. Tačnije, ovo se događa na svake 83 godine, odakle se trasiraju događaji za naredni period. Poslednji put kada se oživela ova osa pre ovog događaja koji je upravo pred nama (5. januar 2014. godine), odigrao se 6. januara 1931.
Kao što možemo videti, Sunce je tada bilo u veoma teškoj konjunkciji sa Saturnom i Merkurom, dok se Mesec (dispozitor Jupitera) ovde nalazio u konjunkciji sa Marsom i kvinkunksu sa Saturnom (dispozitor Sunca). Sve je ovo ukazivalo i na prilično “tešku svest”, odnosno period u kome su suprotnosti bile snažno naglašene i imale izuzetnu tendenciju za sukobom. Ovo se potpuno uklapa u period rasta nacizma u Nemačkoj, kao i fašizma u nekim drugim zemljama, gde se razvijala izuzetna netrpeljivost ka određenoj grupi naroda, što su u to doba bili baš Jevreji, koji u astrološkoj simbolici i jesu predstavljeni znakom Raka.
Ipak, u ovom periodu je – baš kao i sada – Uran bio u Ovnu i nalazio se u kvadratu sa Plutonom! Kako su Uran i Pluton dve planete koje primarno ukazuju na odnos “Neba” (Uran) i “Zemlje” (Pluton, podzemni svet, jezgro Zemlje), tako one najdirektnije i potvrđuju samu prirodu perioda u kojoj se aktiviraju egzaltacija i pad najvažnije planete na nebu – Jupitera.
Od 1599. do 2429. godine
Da stvar bude još zanimljivija – svaki put kada se u ciklusu od 83 godine odigrala opozicija Jupitera na 15º Raka i Sunca na 15º Jarca – Uran je uvek bio u znaku Ovna u izazovnom aspektu sa Plutonom. Naime, opozicija Jupitera i Sunca preko ovih stepeni je započela svoj ciklus 1599. godine i od tada se na svake 83 godine ona ponavlja pri čemu je Uran uvek u znaku Ovna, samo na 3º ranijoj poziciji od prethodnog puta.
Prvi put se ova opozicija odigrala 05. 01.1599. godine najavljujući ulazak u 17. vek.
Uran je tada bio na 23º Ovna u konjunkciji sa Plutonom, kvadrirajući samu osu ove opozicije i naglašavajući prilično jake suprotstavljenosti. Setimo se da je prva polovina 17. veka bila karakterisana tridesetogodišnjim ratom između katolika i protestanata – borbom koja se veoma uklapa u “Jupiterovsku”, dakle religioznu, dualnost.
Sledeća aktivacija ove ose se desila 05. januara 1682. a Uranom koji se nalazio sada već na tri stepena ranijoj poziciji – na 20º Ovna i u kvadratu sa Plutonom u Raku.
Osamdeset tri godine nakon toga – 05.01.1765. – događa se i treća “Zevsova munja” sa Uranom na 17º Ovna koji je odavde prilično snažno formirao kvadrat ka ovoj opoziciji, što je izazvalo da je nedugo nakon toga došlo do Američke, a zatim i do Francuske revolucije, što je sve izazvalo stvaranje novih država.
Naime, Saturn je, kao dispozitor Sunca, ovde u znaku Bika odakle je formirao prilično snažan trigon sekstil ka samoj osi Sunce/Jupiter – što je veoma pogodovalo formiranju strukture novih država (Saturn) uz postojeću revoluciju (Uran).
U 19. veku se ova opozicija desila 06. januara 1848. godine.
Ovo je godina koju znamo po čuvenom komunističkom manifestu i brojnim pobunama radnika, od kojih će kasnije nastajati socijalni nemiri i revolucije. Uran je sada bio još 3º ranije u znaku, tako da je sa 14º Ovna gradio prilično snažan T kvadrat sa našom osom Jupitera. Usput, kako je i Mesec bio u znaku Jarca (politika) u konjunkciji sa Suncem (mlad Mesec), sve je to pogodovalo stvaranju novih socijalnih rešenja, na čijim su osnovama kasnije nastali mnogi komunistički pokreti, Pariska komuna, pa i Boljševička Rusija.
Već smo pomenuli prethodnu “munju” koja se odigrala 06. januara 1931. i koja je sama po sebi ukazala koliki su antagomizmi postojali u periodu pre nas. Naravno, svaka opozicija uvek može predstavljati mesto antagonizama i “suprotstavljenosti”, ali ona ujedno čini i osnovu svesti, jer jedan sistem postaje svestan samo onda kada su njegove suprotnosti u koherenciji.
Zanimljivo je da je se do pre 1599. godina ova opozicija uopšte nije odigravala na 15º Raka/Jarca, već na 14º i to tako punih 830 godina.
U ciklusu pre ovoga (dakle, 830 godina ranije) ova opozicija je bila moguća samo na 13º i tako dalje. Na isti taj način – u periodu od 1599. do 2429. godine opozicija će se odigravati uvek preko 15º Raka/Jarca. U pitanju je ciklus od 830 godina, što znači da uvek imamo 10 opozicija preko jednog stepena pre nego što se ona prebaci na naredni stepen. Tako će se od 2512. godina ova opozicija u narednih 830 godina odigravati preko 16º ose Rak/Jarac. To znači da se mi sada nalazimo upravo u sredini ovog potpuno jedinstvenog 830-togodišnjeg ciklusa opozicije kroz samu osu Jupiterovih stepeni, kojima se kao Zevsovom munjom, spajaju Nebo i Zemlja čime se budi pitanje jedinstva različitosti i naše sposobnosti za prihvatanjem i opraštanjem.
Retrogradna Venera
Da je “munja” koja se dešava ovoga puta drugačija od onih koje su bile u prethodnim ciklusima, svedoči i činjenica da je samo u ovom periodu aktivacij Jupiterove ose, Venera retrogradna, te da se približava ka Suncu, pa će neposredno nakon ove aktivacije Jupitera, već 11. januara doći i do konjunkcije retrogradne Venere i Sunca, što uvek otvara kapije ujedinjenju i svetlosnim porukama koje se aktiviraju sa ovih stepeni.
Naime, svetlosna inteligencija koja se aktivira konjunkcijom Sunca i retrogradne Venere na 21º Jarca vezana je za prirodu Anđela Harahela[1] i ona donosi “intelektualno bogatstvo”. Ako pogledamo kako je ova konjunkcija postavljena, lako ćemo uvideti da je ona u egzaktnom sekstilu sa Saturnom (svojim dispozitorom) na 21º Škorpiona, što daje izuzetnu stabilnost kvalitetu ove svetlosne energije. Takođe, poruka ove inteligencije, koja je vezana za “intelektualno bogatstvo” je naročito naglašena preko egzaktnog trigona Merkura i Meseca preko 29º Jarca i Bika. Zapravo, Mesec je u ovom horoskopu vladar 3. kuće (intelektualno…), dok je Merkur vladar 2. kuće (bogatstvo), pa je poruka koja se aktivira sa ovom konjunkcijom veoma snažna i govori o novim uvidima, koji prevazilaze uobičajeno razmišljanje jer se sve dešava preko 29º. Ovo je grupa stepenova (29º) koja donosi transcendiranje, nove uvide i zaista omogućava jedno veliko intelektualno bogatstvo.
Stogodišnje sećanje
Ipak, kakvo je to veliko razumevanje koje možemo razviti u ovom periodu koji je pred nama, a koje je ujedno toliko važno za čitav naredni period?
Ako se setimo da je godina u koju ulazimo (2014.) ujedno i godina koja nosi vibraciju stogodišnjeg sećanja na Prvi svetski rat koji je počeo Sarajevskim atentatom 1914. godine – onda postaje jasno koliko je važno sećanje koje ova godina nosi. Iako danas više nema baš ni jedne žive osobe koja je učesnik prvog svetskog rata (poslednja osoba koja je bila učesnik ovog rata je preminula 2012. godine) – globalno sećanje na ovaj sukob je ono koje je potrebno isceliti, oprostiti i konačno zahvaliti se svima. Na isti takav način i u našim životima je potrebno oprostiti svim svojim precima sve što su činili, jer oni su ti od kojih smo i mi sačinjeni. Mi njima opraštamo – baš kao u nekoj psihodrami – opraštajući drugima u našem životu koji su oko nas, kao i onima koji više tu nisu, a nekada smo preko njih doživeli osećaj povrede.
Ova istinska energija opraštanja svima onima za koje mislimo da su nas povredili uistinu objedinjuje Nebo i Zemlju našeg života, a samim tim i daruje ogromno “intelektualno bogatstvo” i promenu jedne vibracije života u drugu koja je oduvek na nivou Jupitera, u centru naše Duše, postojala kao jedina realnost.