уторак, 07. август 2012.

Tamjan


By on 11:04


Tamjan stiti od mnogih  bolesti. Danas se smatra da udisanje tamjana umiruje i opusta, jaca zivce i pomaze kod razdrazljivosti i depresije.

Uklanja bore: Tamjan je oduvek bio kozmeticko sredstvo. Jos je legendarna "kraljica od Sabe" negovala svoju kozu kupkama i uljima koja su sadrzavala etericno ulje tamjana.. Koristila ga je i egipatska kraljica Kleopatra. Ona je tamjanom negovala lice i crtala linije oko ociju, sto i danas cine mnoge zene sa Istoka.

Nada za reumaticare: Zapadna medicina toj vrsti smole do skoro nije pridavala nikakvu vaznost. Tek posle istrazivanja delovanja kiselina u smoli tamjana, sluzbena medicina pocela je da se zanima za tamjan kao lekovito sredstvo. Istrazivanja su pokazala da kiselina dobijena iz smole tamjana sprecava razvoj ili cak nastanak mnogih upalnih procesa, a najpre reume, astme i crevnih upala. Prva bolnicka istrazivanja potvrdila su pozitivna iskustva tradicionalne istocnjacke medicine. Naucnici predpostavljaju da se upotrebom tamjana nece javiti neke stetne nuspojave, koje su ceste pri upotrebi nekih lekova protiv reume.

U staroj Kini bio je lek protiv gube i koznih bolesti,a Avicena je preporucivao tamjan protiv tumora, cireva, povracanja, dizenterije i malarije.

LEKOVITA SVOJSTVA:


  • Smiruje upalu sluzokoze usta i dezinfikuje je.

  • Smiruje kasalj, pomaze kod prehlade, gripa, kijavice, astme i bronhitisa.

  • Pomaze kod upale bubrega, besike i mokracnih kanala.

  • Pomaze kod prosirenih vena i hemoroida.

  • Smatra se dobrim afrodizijakom.

  • Pomaze kod neplodnosti.

  • Smanjuje bolove kod reume, artritisa i gihta.

  • Umiruje i opusta, jaca zivce, pomaze kod razdrazljivosti, nemira, nesanice i depresije.

  • Smanjuje bolove i smiruje upale kod neuralgije, isijasa, lumbaga.

  • Neguje suvu, osetljivu i masnu , a smiruje nadrazenu i upaljenu kozu, regenerise je i podmladjuje, smanjuje bore, otklanja strije, a leci i akne, herpes, rane i cireve.


Najviše je poznat po svojim antiupalnim svojstvima.


Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno delovanje i  ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lekova ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno delovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u lečenju nekih vrsta karcinoma - malignih melanoma, raka besike i tumora na mozgu.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprečava bolesti krvnih sudovai smanjuje loš holesterol.

U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka s uljem od tamjana uvelike pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.

Terapija uljem tamjana povoljno deluje na disajni sistem i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Ova biljka je izuzetna i za negu kože - pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.


Novija toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni kako za spoljnu tako i za unutrašnju primenu.

Nemojte koristiti tamjan ako pijete lekove za razređivanje krvi, patite od visokog pritiska, ako ste trudni ili dojite.